Dinlediğiniz kayıt, insan kulağı şeklinde dizayn edilen profesyonel bir mikrofon ile kayda alınmıştır. Paylaştığımız her kaydı aynı cihaz ve playlist ile kaydediyor, böylelikle sizlere iki cihaz arasındaki ses karakteri farkını duyabilme imkanı sağlıyoruz. Kulaklıklarınızı takmayı unutmayın!
JBL Tune 130NC, yakın zamanda incelediğimiz JBL Live Pro + kulaklığın bir küçük kardeşi.
Bu bluetooth kulaklık, markanın en yeni kulak içi tam kablosuz ve bütçesel anlamda karşılanabilir kulaklıklarından bir tanesi.
Bu model, premium sınıf bir tam kablosuz bluetooth kulaklık. JBL markası, her ne kadar bu pazarda ki en güçlü ve güvenilir oyunculardan biri olsa da, TWS, yani tam kablosuz bluetooth kulaklık dünyasında artık yüzlerce yarışmacı var. Bu anlamda, siz seçim yapmaya çalışan müzikseverlerin kafası epey karışıyor olabilir.
JBL; bluetooth hoparlörler, hi-fi sistemler, referans monitörler ve kulak üstü bluetooth kulaklıklarda olduğu gibi, kulak içi tam kablosuz bluetooth kulaklıklar söz konusu olduğunda da çok geniş bir ürün gamına sahip. "Tune, Wave, Endurance ve bunun gibi bir çok birbirinden farklı yapıda ki özellikleriyle öne çıkan seriler içerisinde Pro +'ın bulunduğu "Live" serisi, tws kategorisi özelinde şuanda iki kulaklıklara ev sahipliği yapıyor:
Live Pro Plus ve Live Free NC Plus
JBL T serisi isminde ki "T" harfi, aslında "Tune" kelimesinin kısaltması. Markanın kulaklık modelleri, bir kaç seriye bölünmüş durumda. Her seri içerisinde, her bütçeye yönelik birçok seçenek bulunuyor.
JBL Tune serisi kulak içi modelleri arasında ise;
· Tune 110
· Tune 115BT
· Tune 115 TWS
· Tune 125 TWS
· Tune 130NC TWS (İncelediğimiz Model)
· Tune 205 BT
· Tune 215 BT
· Tune 225 TWS
· Tune 230 NC TWS modelleri yer alıyor.
Tune serisi, ülkemizde ve dünyada en çok tercih edildiğini gördüğümüz JBL bluetooth kulaklıkların başında geliyor.
Bunun sebeplerin başında muhakkak bu bluetooth kulaklıkların malzeme kalitesi, bağlantı performansları, konforları ve makul seviyedeki sonik performansları ile fiyat/performans kavramının altını doldurabiliyor oldukları gerçeği gelse de, ortada büyük bir hype olduğu da gözden kaçmıyor.
Zira, tekrarlamak gerekirse, günümüzde bir bluetooth kulaklık alırken göz önünde bulundurmanız gereken çok fazla model var. JBL Tune 130NC Tam Kablosuz Kulak İçi Bluetooth Kulaklık, kayda değer seçeneklerden biri mi, birazdan öğreneceğiz.
Hadi JBL Tune 130NC'nin bu rekabet ortamında öne çıkan ve geri kalmış özelliklerinin hepsine birlikte göz atalım!
JBL 130NC tam kablosuz bluetooth kulaklık, sert ve maskulen bir duruşa sahip.
Sunum
Kutunun içinden çıkanlar:
· JBL Tune 130NC
· USB-C Şarj Kablosu
· 3 Farklı Boyutta Yedek Slikon Ucu
· Hızlı Başlangıç Kılavuzu ve Garanti Belgesi
Kulaklık 3 farklı renk seçeneği ile bizlere sunuluyor. Beyaz, Siyah ve Mavi. Bizim elimizde incelemek üzere bulundurduğumuz model beyaz renkte.
Şarj kutusu, nispeten büyük ve kalın. Kutunun ön yüzeyinde büyük bir alana sahip JBL logosu kazınmış.
Yine ön tarafta, 3 adet LED gösterge yer alıyor. Kutunun arka tarafında ise bir USB-C portu var.
Kapağı yukarı kaldırdığımızda, kulaklıkların yatay şekilde bizleri karşıladığını görüyoruz. Kapak ve kulaklıklar mıknatıslı mekanizmaya sahipler; böylelikle elden düşürme kazaları esnasında kulaklıkların fırlayıp biryerlere kaçma endişesinden kurtulabiliyoruz.
Kabinlerin şekli biraz ilginç, alışılagelmişin dışında ki çizgiler eşliğinde dizayn edilmiş 130NC, geometrik açıdan ilginç bir yapı.
Kabinlerin dış tarafında yine aynı şekilde JBL logoları yer alıyor. Bu logoların olduğu bölgeler aynı zamanda birer dokunmatik yüzey alanı.
JBL 130NC tam kablosuz bluetooth kulaklıkların malzeme kalitesi gayet iyi.
Abisi Live Pro +’a kıyasla süper premium hissettirmese de, dayanıklı, sağlam ve sert bir yapısı var.
Kulaklıklar ve şarj kutusu tamamen plastik kullanılarak üretilmiş. Burada kullanılan plastik malzemenin kalitesi orta-üst düzey olarak yorumlanabilir. Dış dokusu, tam olarak pürüzsüz olmasa da, çoğu çinli üreticinin sunduğu kaliteden daha iyi. Güven veriyor.
Konfor açısından, aslında ergonominizle uyumlu olduğu takdirde başarılı bulacağınız Tune 130NC, kulaklik.com ekibinin kulağında pek sabit kalmadı. Sıkıntı bu. Yoksa konforlu…
Uzun outdoor koşuları sırasında, her ne kadar IPX4 sertifikası olsa da, Tune 130NC’yi tercih eder miydik emin değiliz.
Abisi Live Pro +, kulağa kitlenerek, güven verici bir oturum sağlanabiliyordu. Kim bilir, belki sizin kulağınızda durabilecek tek kulaklık budur. Bu işler tamamen kişisel ergonomiye bağlı.
İzolasyon kriteri, 2 alt başlık altında değerlendirilebilir. Pasif İzolasyon ve Aktif İzolasyon.
Pasif izolasyon, aslında kulaklığın kulak kanalınızın içinde ne denli az boşluk bırakacak şekilde oturduğu, slikon veya köpük uçların kalınlığı, malzemesi ve bunun gibi bir çok parametre eşliğinde sonuçlanır.
Aktif gürültü engelleme ise elektronik bir özelliktir. Bu inovatif özelliği daha detaylıca açtığımız ve sizler için kaleme aldığımız yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Aktif gürültü engellemenin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını biraz daha iyi anladığınıza göre, bu kulaklığın ANC performansının oldukça iyi olduğunu söyleyerek bir özet ile bu kriterin altını doldurabiliriz.
JBL 130NC'nin ANC performansı çok iyi değil. Temel senaryoda iş görüyor fakat çok çok daha iyi ANC performanslarına şahit olduk, JBL Tune 130NC bizi etkileyemedi.
Benzer şekilde, kulaklık belki ilk takıldığında tamam ama bir süre sonra yavaş yavaş kulak kanalından harekete bağlı olarak çıkmaya başlıyor ve kulak içinde çok da sabit kalmayı başaramayan bu yapının pasif izolasyon başarısı da sorgulanabilir oluyor.
JBL Tune 130NC, giriş seviyesi bir akıllı kulaklık.
Bu modelde Gürültü Önleyici Kulaklık, ambiyans modu, uygulama desteği, hızlı şarj, IPX4 ve dokunmatik kontrol mekanizması var.
Kabinin iç kısmında, yakınlık sensörü yok. Böylelikle kulaklığı kulağınızdan çıkarınca ses otomatik duraksamıyor. Bu, çoğu akıllı kulaklıkta olan bir özellik.
ANC kalitesi standart, biz çok iyi bulmadık. Temel senaryoda iş görüyor fakat çok çok daha iyi ANC performanslarına şahit olduk, JBL Tune 130NC bizi etkileyemedi.
Ambiyans modu açıkken, mikrofonların preamfi gürültüsünü duyabiliyorsunuz, bu rahatsız edici. Aynı şey ANC modu için de geçerli olsa da, ordaki gürültüyü dışarıda fark etmek pek mümkün değil.
Tune 130NC’yi çıkarıp kutusu dışında bir yere koyarsanız, uygulama üzerinden ayarlayabileceğiniz süreye göre kulaklıkların otomatik olarak kapanmasını sağlayabilirsiniz. Kendi kendine şarjı bitecek endişesi yok.
Mobil uygulama, oldukça modern bir arayüz eşliğinde yazılmış. Uygulama üzerinden kulaklığın çoğu özelliğini kişiselleştirebiliyor(ANC Seviyesi, Dokunmatik Kontroller, Ambiyans Modu, Sensörler vb.), EQ uygulayabiliyor ve sürüm güncellemesi gerçekleştirebiliyorsunuz.
JBL Tune 130NC Tam Kablosuz Kulak İçi Bluetooth Kulaklık, her ne kadar aramalar ve toplantılar için bir mikrofon sistemine sahip olsa da, bu mikrofonlar super temiz, canlı ve gerçekçi ses alma yeteneğine sahip değiller. İyiler, sıkıntı yok; ama çok üstün bir yanları da yok.
Açıkçası, burada çok da fazla söylenebilecek şey de yok. Yeterli, anlaşılabilir bir ses yakalayan bu kapsüller başka bir çok yerde karşılaşabileceğiniz kadar standart.
JBL Tune 130NC Tam Kablosuz Kulak İçi Bluetooth Kulaklık, bluetooth 5.2 altyapısında, oldukça standart codecler eşliğinde aktarım sağlıyor.
AptX, aptX HD, LDAC gibi herhangi bir üst düzey aktarım codeclerine sahip dahil. Bu kulaklık standart kodekler dahilinde android ve windows cihazlar ile SBC, apple cihazlar ile ise AAC kodek dahilinde bağlantı kuruyor.
Biz testlerimizde elimize ki bluetooth kulaklığın bağlantısında herhangi bir kopma yada başka bir sorunla karşılaşmadık. Yine de, bu kriterler artık lüks değil :)
Codecler hakkında daha detaylı bilgilere erişebilmeniz ve bluetooth kulaklık dünyasını daha iyi kavrayabilmeniz adına, bu konuda hakkında bir yazı kaleme aldık. İsterseniz buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Tune 130NC, abisi Live Pro+ kadar yüksek çözünürlüklü ve şeffaf bir sonik karaktere sahip değil.
Buna rağmen, tonal karakter açısından bizce daha dengeli, gövdeli ve olgun bir renkte çalan bluetooth kulaklık, güçlü ve derinlere inebilen bas frekanslar ve gerçekçi vokaller üretiyor.
Subbass bölgesinde ve üst midlerde yer alan bir-iki karakteristik öne çıkma durumu dışında(ki beğendiğimiz, eğlenceli bir karakter ortaya çıkmış), kulaklık oldukça dengeli.
Tizler kesinlikle keskin ve parlaklıktan uzak. Uzun saatlerce dinlenebilir kıvamda tonlanmış. Bir genel tüketici kulaklığında bu yönde çalan üst frekans tepkisi görmek, sevindirici. Lakin tekrarlıyoruz, bu kulaklık kesinlikle yüksek çözünürlüklü bir tepki veremiyor. Sürücü hantal ve kabinin içinde sakladığı amfi pek lineer bir çalışma şekline sahip değil. Açıkçası, arka plan da pek temiz değil.
Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.
Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.