Dinlediğiniz kayıt, insan kulağı şeklinde dizayn edilen profesyonel bir mikrofon ile kayda alınmıştır. Paylaştığımız her kaydı aynı cihaz ve playlist ile kaydediyor, böylelikle sizlere iki cihaz arasındaki ses karakteri farkını duyabilme imkanı sağlıyoruz. Kulaklıklarınızı takmayı unutmayın!
WH-1000XM4, barındırdığı pek çok modern teknolojik özellikleri, konforu ve dünyanın en iyi ANC performanslarından biriyle, bizden bir çok noktada tam puan almayı başaran bir bluetooth kulaklık oldu.
Sony Headphones isimli mobil uygulaması ile pek çok geleneksel akıllı özelliğe kapı aralayan WH-1000XM4, speak-to-chat gibi inovatif gelişmelere de sahip.
Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklıkğın bizce minimalistik ve barışçıl bir tasarıma sahip. Yumuşak hatlarıyla birlikte tek renkten oluşan bütünselliği içerisinde yer alan dairesel dış kabin tasarımı, bizde bu kelimeleri seçmemize sebep oldu.
Sunum
WH-1000XM4, heyecan verici tasarıma sahip, kaliteli bir kutu içerisinden çıkıyor.
Kutunun İçinden Çıkanlar:
· Kumaş Sert Taşıma Kabı
· Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklık
· 3.5mm’den 3.5mm’ye Ses Kablosu
· Uçak Adaptörü
· USB-C’den USB-A’ya Şarj Kablosu
· Bazı Belgeler
Kabinler 100 derece kadar dönebiliyorlar, üstte ki uzunluğun ayarlandığı mekanizmanın aralığı bayağı geniş ve kulaklık tamamen katlanabiliyor.
Sağ kabin çerveçesine baktığımızda, I/O’lar arasında sadece USB-C portunu görebiliyoruz. Bunun dışında herhangi bir düğme ya da port bulunmuyor. Ama dış yüzey de dokunmatik bir alan yer alıyor. Bu alanı kullanarak parmağınızı yukarı kaydırdığınızda ses açma, ters yönde aşağı kaydırdığınızda ses kısma, sağa kaydırdığınızda bir sonra ki şarkıya geçme, sola kaydırdığınızda ise bir önce ki şarkıya geçme işlemleri yapabiliyorsunuz. Dümdüz dokunarak müziğinizi başlatma/durdurma, çağrı geldiğinde 2 saniye boyunca dokunarak ise çağrıyı cevaplayabilmenize izin veriliyor. Avcunuzun içine koyup bekletirseniz, kulaklık Ambient Moduna geçiş yapıyor, etrafınızda olan biteni, kendi sesiniz dahil rahatça duyabiliyorsunuz. Bu kulaklık’ta bu işe yarayan ve bunu otomatik yapan Speak – To – Chat diye bir özellik de var. Ona estradan değineceğiz. Sol tarafra, yukardan aşağı, herhangi bir fonksiyon atayabildiğiniz özel bir tuş, güç tuşu ve 3.5mm analog giriş bulunuyor. Kulaklığı kablolu bir şekilde de kullanabiliyor olmamız da, her zaman güzel bir özellik. Bunun dışında iskelette, çeşitli noktalar da mikrofonlar ve hava delikleri yer alıyor. Üstte ki deliklerde yer alan altın aksanların, Marka yazısında ki aksanla yakalıdığı uyum, kulaklığa estetik katan değerlerden en önemlisi. Elimizde ki bej rengi dışında siyah ve beyaz olarak 2 ayrı rengi daha bulunuyor Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklıkğın.
Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklık, gördüğümüz en dayanıklı kulaklık değil ama öyle de olmamalı zaten. Bu kulaklığı, seyahatlerinizde, dışarı çıktığınızda, kafanızdan hiç çıkarmayacağınız bir yol arkadaşı olarak görmelisiniz. Bunun için de, hafif ve konforlu olmalı. Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklıkğın iç iskelet metalle güçlendirilmiş ve kulaklığın dış kısmı oldukça kaliteli bir plastik türevi. Pürüzsüz bir dokunuşu var. Pek kaliteli hissettirdiğini söyleyebiliriz.
Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklıkğın çok çok çok konforlu bir kulaklık. Bizden bu kriterde tam puan alıyor. 254 gram ağırlık ne çok hafif, ne de ağır tarafta yer alıyor fakat bu ağırlık akıllıca dizayn edilen tasarımla birlikte o kadar iyi dağıtılmış ki, kulaklık kafanızda unutuluyor. Tabii ki Suni Deri padler sıcak havada bir miktar terlemenize sebep oluyor ama bu nokta olumsuz görülmemeli çünkü bu ANC (Aktif Gürültü Engelleme) kralı kulaklık için başka bir materyal seçilmesi, akustik sebeplerden ötürü doğru olmazdı.
Yastıklar, yumuşacık. Başka bir kelime söylemiyoruz. Yumuşacık.
Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklıkğın ANC (Aktif Gürültü Engelleme) performansı neden bu kadar iyi?
ANC – Yani – ACTIVE NOISE CANCELLING – Yani – AKTİF GÜRÜLTÜ ENGELLEME – demek.
Pasif gürültü engelleme, sadece fiziksel yapı ile, kulaklığın kabininin dış ortamdan sizi ne kadar izole edebildiğidir. İşte yastıkların malzemesi, kabinin dış malzemesi ve kalınlığı gibi parametreler burada rol oynar.
Bir şeye aktif diyorsak, burada elektronik bir yapı vardır. Yani bu görevi üstlenen bir devre rol aldığı için, sistem aktif takısı alır.
Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklıkğ’ta 5 adet mikrofon var. Bu mikrofonlar, sürekli zaman çizgisinde, devamlı olarak dışarıdaki seslere odaklanmış durumdalar.
Artık neredeyse hepimiz şehirlerde yaşıyoruz değil mi? Çevremizde ki kaçınmak istediğimiz gürültü kaynakları belli. Temelde Araçların gürültüleri ve insanların çıkardığı sesler oluyor bu kaynaklar. Buradaki mikrofonlar, genelde omnidirectional mikrofon koyarlar, yani her açıdan ses yakalarlar, çevrenizde olan biteni tamamı ile algılayıp Sony’nin ANC çipine gönderiyorlar. Şimdi burada iki seçenek var; ya bu verilere analog filtre uygulayıp hedef frekanslar dışında ki frekansları bir kenara atıyorlar, yada dönüştürüldükten sonra, digital filtre uygulayarak...
Bu, çipin içinde mi yoksa öncesinde mi yer alıyor bilmiyoruz ama öncelikle bu sinyallerin bir ADC yardımı ile anlık olarak birer digital kopyaları yaratılıyor.
Bununla birlikte, bir filtreden geçirilerek digitale çevrilen bu verilerin, yine anlık olarak, tam ters fazda kopyaları yaratılıyor. Burası sihrin gerçekleştiği yer...
Fizikte, destructive interferance diye bir şey var. Doğanın bir kanunu. Tam ters fazda ki iki dalga birbirleri ile çarpışırsa, birbirlerini yutarlar. Bu bilgi ışığında, hedeflenen gürültüler doğrultusunda anlık olarak yaratılan tam ters fazda ki dalgalar, napılıyor? Kabinin içine veriliyor. Vee, bumm. Sessizlik. Çok akıllıca, değil mi?
Bunu Sony icat etmedi. Aslında, bu bilgileri ilk defa seri üretim bir kulaklığa işleyen kişi Amar Bose. Bildiğimiz, popüler BOSE firmasının kurucusu. Peki neden Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklıkğın ANC (Aktif Gürültü Engelleme) performansı en iyisi diyip duruyoruz?
Burada, mikrofonlardan sonra geriye temelde 2 tane önemli şey kalıyor.
1. İşlemin beyin kısmı. Bu anlamda geliştirilen çipin donanımsal özellikleri.
2. Çipin algoritması, hedef alınan frekansların seçiminde verimlilik ve çevirme işleminin ne kadar lineer gerçekleştiği gibi konular.
Çipi kime yaptırdılarsa artık, belli ki sağlam geliştirmeler uyulanmış piyasaya oranla... Gürültü kesme oranı gerçekten muazzam.
Ama bizim asıl dikkatimizi çeken şey, hedef alınan frekanslar kısmında. Burada işi basitleştirirsek, duyabildiğimiz frekans aralığını Alt Frekanslar, Orta Frekanslar ve Üst Frekanslar şeklinde 3’e ayıralım. Olay dalga boyuyla alakalı.
Alt frekansların, yani basların, dalga boyları, baya büyük. Bildiğiniz bir kaç metre falan.
Bu tarz frekanslar bizi şehir hayatında daha çok trafikte yakalıyorlar. Doğada, kendi kendine 50Hz’lik bir salınım yapan pek fazla doğal ses kaynağı bulunmuyor.
Ortalama da, araçların motorlarının ürettiği frekanslar 62.5Hz ile 125Hz arasında değişkenlik gösteriyor. Yani 1 Oktavlık bir aralık. 1 oktav, bir frekansın, kendisinin 2 katı olan frekansa kadar ki aralığını temsil eder. Bu örnekte olduğu gibi.
Ama, 8 Silindir, 8 Litre bir motor 16 Hz de bile ateşleme yapabiliyor.
62.5 Hz’in dalga boyu yaklaşık 5,5 Metre. Bunu, Sesin, hava normal atmosferik basınçta ve 20 derece seyrederken, havada ki hızını saniyede 343 m/s Kabul ederek ve bunu bu dalga boyuna bölerek hesaplıyoruz.
125 Hz ise yaklaşık 3 metre lik bir fiziksel dalga boyuna sahip.
Bir gece klubünün dış kapısında beklediğinizi düşünün, kapılar kapalı ve kulüp bir kat aşağıda. Aşağıda normal bir şarkı çalıyor. Ama duyduğunuz tek şey bangır bangır bas. Ama içeri girdiğinizde farkediyorsunuz ki, aslında şarkıda bir çok zil, perküsyon, ince enstrümanlar falan filan varmış.
Bunları dışarıdayken duymuyordunuz çünkü bu frekansların dalga boyları metreler değil cm’ler uzunluğunda; duvarlar bile bu frekansları kolayca emebiliyorlar.
İlk sorunumuz o yüzden alt frekanslar dostlar. Çünkü pasif izolasyon bu frekansları engellemekte yeterli olamıyor. Hala duymaya devam ediyoruz.
İşte çoğu ANC özellikli kulaklık burada iyi bir iş çıkartıyor. Uğultuları çok iyi kesiyorlar. Ama duyulabilir frekans aralığının kalanında tık yok. İnsan sesleri, orta frekanslar diye bahsettiğimiz kısımlarda yer alıyor mesela ve konuşmalar rahatlıkla duyulmaya devam ediliyor diğer modellerde.
İşte Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklık, burada farkını ortaya koyuyor. 3’te 3. Alt – Orta – Üst, KARA DELİK.
Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklıkğın telefon uygulaması gördüğümüz en kapsamlı kulaklık mobil uygulaması olabilir. Video incelememizde çok detaylı bahsettik. Burada 3 sayfada anlatılacak kadar uzun süreceği için lütfen video incelememizden detaylara bakın, çok seveceksiniz.
30 saat batarya ömrü, bu kadar fazla özelliğe sahip kulaklık için normal. XM5’de, 40 saat üstü görmek dileğiyle.
Kabin üstünde bulunan 5 adet mikrofonun bir kaçı da, aramalarınızı cevaplarken devreye giriyor ve oldukça yüksek kalite standardları çerçevesinde sesinizi yakalıyorlar. Burada, tam puanlık bir performans söz konusu. Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklıkğın, belki de ses karakteri ile, özellikle odyofillere hitap eden bir kulaklık olmayabilir, lakin elektronik özellikleri ile, mikrofon kalitesi ile, tepe noktada durmaya devam ediyor.
Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklıkğın bağlantı özellikleri de olabilecek en üst seviyede. Mobil aygıtlarınız ve bilgisayarlarınızla, oldukça stabil, düşük gecikmeli bir bağlantı kurduğunu söyleyebiliriz.
Burada, bluetooth 5.0 altyapısı dahilinde, halihazırda zaten Sony icadı olan mükemmel LDAC codeğini de görüyor olmak, sevindirici. Kayıpsıza yakın ses kalitesi vaad ediyor.
O kadar etkileyici değil.
Ama iyi ve önemli bir nokta var. Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklık, pasif kullanılabiliyor. Yani bir amfiden, tam verim alabiliriz. O yüzden, kablolu ve kablosuz kullanım senaryoları üzerinde ayrı ayrı yorum yapalım.
Öncelikle, kablosuz kullanım.
Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklıkğın, AptX HD, AptX LL gibi codecleri es geçerek, temelde 3 codec ile aktarım yapıyor. SBC, AAC ve LDAC. SBC, her telefonda bulabileceğiniz, standart ve orta kalite bir codec. AAC’yi APPLE cihazlarda, Iphonelarımız da falan default codec olarak kullanıyoruz. Başka bir şansınız da yok. İyidir, fena değildir.
Ama LDAC, en kaliteli codec olmasına karşın, bir de üstüne Sony’nin icadı. Modern anroid cihazların çoğunda desteklenir. Bu codec, 24 bit, 96kHz aktarım yapıyor. Bunun ne anlama geldiği hakkında hiçbir fikriniz yoksa, onu açıkladığımız bir blog mutlaka yazacağız, ama temelde, çözünürlük demek. 4K vs FHD gibi düşünün.
Yani teorik olarak, tam anlamı, daha fazla detay barındırıyor oluşu. Yine teorik olarak, kablolu kullanımda ki kayıp 0’a çok yakın olduğundan, sıfır sayarsak, kaynaktan bağımsız olarak sonsuz çözünürlüğe sahip oluruz. Bundan sonra kaynak ne kadar yüksek çözünürlüklü olursa, sizinde çıkacağınız yükseklik o olur.
LDAC, kablolu kullanıma gerçekten de saf kalite açısından yakın bir deneyim sunuyor.
Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklık, kablosuz kullanımda, ANC (Aktif Gürültü Engelleme) açıkken, biraz boğuk bir karaktere sahip. Bir nebze klostrofok hissettiren yapısı, modeli ferah bir sunumdan uzaklaştırıyor. Buna rağmen, çözünürlük açısından fena bir başarım sergilemiyor Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklık. Benzer fiyat bandında bulunan örnek B&W PX7 kadar iyi detaylar üretemesede, genel ses kalitesi açısından, her anlamda, premium duruşunun hakkını veriyor. Bunun yanında, biz EQ ayarlarıyla oynamanızı tavsiye ediyoruz. Alt frekanslar oldukça baskın karakteri ile frekans bütününün geri kalanını bğuyorlar. Tizler konforlu, rahatsız edici bir yapısı olmamalarına karşın yüksek çözünürlükte üretiliyorlar. Erkek vokaller doygun, kadın vokaller ise olduğundan daha gövdeli üretiliyor.
Kablolu kullanımda, özellikle ham çözünürlük algısında büyük bir artık gözlemliyoruz. Detaylar, özellikle mikro detaylar hatrı sayılır bir biçimde artışa geçiyorlar ve genel tonal karakter, daha dengeli bir yöne doğru evriliyor. Kulaklığı boğuk karakterden bir nebze kurtatıyor, kablolu kullanım. Kutu içeriğinde dahil edilen kablo, gayet kaliteli. Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklık, taşınabilir müzik çalarlarınız ile birlikte kullanmak için, kutudan çıkar çıkmaz, oldukça uygun bir kulaklık.
Biz olsak bu kulaklığı tercih eder miydik? Evet. Her saniye mi? Hayır, özellikle kritik dinleme yaparken tercih edeceğimiz model Sony WH-1000XM4 Kulak Üstü Kablosuz Bluetooth Kulaklık olmazdı fakat bir yol arkadaşı olarak, daha iyi bir model düşünemiyoruz.
Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.
Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.