Dinlediğiniz kayıt, insan kulağı şeklinde dizayn edilen profesyonel bir mikrofon ile kayda alınmıştır. Paylaştığımız her kaydı aynı cihaz ve playlist ile kaydediyor, böylelikle sizlere iki cihaz arasındaki ses karakteri farkını duyabilme imkanı sağlıyoruz. Kulaklıklarınızı takmayı unutmayın!
Anker Innovations, aslında bir çok teknolojik kategoride boy gösteren, öncelikle powerbankler ve şarj kabloları gibi güç aksesuarları ile popülerlik kazanmış büyük ve güvenilir Çin menşeili bir firma.
Şirket, birden fazla markası altında telefon şarj cihazları, güç bankaları, kulakiçi kulaklıklar, kulaklıklar, hoparlörler, veri sistemleri, şarj kabloları, el fenerleri, ekran koruyucular ve daha fazlasını;
Powerbank'ler, şarj kabloları, duvar adaptörleri, çoklu uzatma kabloları, USB hub'ları ve el fenerlerini çoğunlukla Anker adı altında üretirken,
Soundcore, Bluetooth kulaklıklar, kulaklıklar, hoparlörler ve ses teknolojileri tasarlıyor.
Ek olarak Eufy, akıllı ev aletleri ve güvenlik cihazları, Nebula ise taşınabilir video projektörleri ile biliniyor.
Soundcore Life Q30, hali hazırda eskiyen Q20'nin üzerine, markanın premium sınıf ANC özellikli kablosuz bluetooth kulaklığı olarak kardeşi Q10'a abilik yapmaya geldi.
Bu kulaklık, uygulama desteği, akıllı özellikleri, ANC sistemi ve daha premium gövdesi ile, fiyatına kıyasla bir günlük kullanım şampiyonu.
Anker Soundcore Life Q30 bluetooth kulaklık bizce şık ve zarif bir kulaklık.
Bizce daha ince yapılı yastıkları ve gövdesi ile abisi Q35'den biraz daha yakışıklı gözüken modelin özellikle altın renkli Soundcore logosu, ekstra bir karizmatiklik de doğuruyor. Tabii, soyut anlatım da bir yere kadar. Burada edebi kelimeleri bırakıp önce modeli kutusundan bir çıkartalım.
Sunum
Soundcore Q30, tam kablosuz kulaklık kategorisinde yer alan akrabası Liberty 3 Pro gibi etkileyici bir kutu tasarımı ve sunuma sahip olmasa da, premium sınıf bir kulaklık satın aldığınızı belirten amareler göstermiyor da değil. Kutunun içeriğinde bir kaliteli bir taşıma çantasının dahil edilmiş olması, bunun bir ispatı.
Kutunun içinden çıkanlar:
Q30, çoğu soundcore kulaklığı gibi, katlanabilir bir yapıya sahip. Tabii, bu taşınabilirlik ve günlük kullanım açısından büyük bir avantaj oluştururken, tasarımsal bir öğe olarak, dizayna verilen önemi de gözler önüne seren noktalardan bir tanesi.
Yuvarlak ve pürüzsüz hatlara sahip modelin altın renkli Soundcore logosu, 3 renk seçeneği için de geçerli.
Q30'un; Lacivert, Pembe ve Siyah Olmak üzere 3 farklı renk seçeneği mevcut. Biz siyah ve lacivert renkteki modeller ile vakit geçirdik. Pembe ve lacivert modeli, sanıyoruz ki Türkiye pazarına sonradan dahil edildi. Ürün uzun bir süre tek renk olarak bulunabiliyordu.
Kabinlerin iç kısmında büyükçe, farkındalığı arttırmak adına yerleştirilen, sağ ve sol tarafı temsil edecek "R" ve "L" harfleri yer alıyor. Pek simetrik yapılı gövdelerde bu detayın sanıldığından daha yararlı olduğu anlar oluyor.
Kabin yüksekliği ayarlama mekanizması plastik kaplamasının üzerinde de, logo ile aynı renkte bu sefer "ACTIVE NOISE CANCELLING" yazan modelin her iki kabin etrafı alanında da, tuşlar ve portlar bulunuyor.
Sağ kabinde USB-C portu, güç tuşu, led gösterge ve ANC tuşu yer alırken, sol tarafta ses açma - kısma, müziği durdurma - başlatma tuşları ile birlikte bir analog 3.5mm giriş bulunuyor.
Q30 artık kardeşi Q10'un aksine, tehlikeli bir fiyat bandında yarışıyor.
Bu demek oluyor ki özellikli çinli arkadaşlarımız, bu etiket alanında tabiri makulse binbir çeşit ürün sunuyorlar. Bluetooth kulaklık dünyası fiyat / performans modeller söz konusu olduğunda tam bir pazaryeri.
Anker Innovations da aslında genel değerlendirme kısmında bahsettiğimiz gibi, Çin menşeili bir şirket. Tabii, burada JBL ve Sony gibi köklü firmaların çok başarılı modelleri de var. Biz markette ki sürü den bahsettik.
Q10, malzeme kalitesi açısından sıfır şikayetimiz olan, metal ile güçlendirilmiş iskelet üzerine plastik gövdeye sahip, herhangi bir güvensizlik sorunu yaşatmayan bir kulaklık olsa da, Q30 özelinde işte bu diyeceğimiz kriter, günlük kullanım olacak.
Asansör mekanizmasını yukarı aşağı oynatmak, kabinleri sağa - sola çevirmek ve tuşlara basmak, gayet iyi hissettiriyor.
Son olarak, burada yastıkların kalitesi de oldukça tatmin edici.
Anker Q30, sadece 260 gram ağırığı ile, bu boyutlara sahip bir gövdeye göre oldukça hafif sınıfta yer alıyor diyebiliriz.
Belki Bose 700 ve Sony WH-1000XM4 de gördüğümüz kadar kaliteli dokuya sahip olmasa da, burada kullanılan yastıkların kaplaması fiyatına göre başarılı bir suni deri materyal içeriyor. İç süngerlerin yumuşaklığı da yine yukarıda bahsettiğimiz referans modellere kıyasla biraz daha küt kalsa da, bu kafanıza taktıktan sonra pek farketmediğiniz birşey.
Hem Q30, hem de abisi Q35 de olan, kardeşleri Q10'a kıyasla sahip oldukları en büyük iki avantaj ise; şüphesiz burada ki yanal sıkma kuvvetinin çok daha makul düzeyde baskı uyguluyor olması ile birlikte, üst kafa bandı yastıklama sisteminin, Q10 dakinin aksine gerçek yastıktan oluşuyor olması. Bu kulaklık, konforlu.
Bir not, suni deri yastıklar özellikle sıcak ve nemli iklimlerde ciddi terleme sorunlarına yol açabiliyor. Tabii, moleküler düzeyde hava almayan yapıları ile tanınan bu ve benzeri materyaller Q30 gibi yüzlerce kulaklığın paylaştığı bir ortak sorun.
İzolasyon kriteri, 2 alt başlık altında değerlendirilebilir. Pasif İzolasyon ve Aktif İzolasyon.
Pasif izolasyon, aslında kulaklığın kulaklarınız üzerinde ne kadar iyi, boşluk kalmadan oturduğu, yastıkların kalınlığı, malzemesi ve bunun gibi bir çok parametre eşliğinde sonuçlanır.
Aktif gürültü engelleme ise elektronik bir özelliktir. Bu inovatif özelliği daha detaylıca açtığımız ve sizler için kaleme aldığımız yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Gürültü Önleyici Kulaklık özelliğini ne olduğunu ve nasıl çalıştığını biraz daha iyi anladığınıza göre, bu kulaklığın ANC performansının fiyatına kıyasla çoğu gürültü senaryosunda işe yarayacak kadar iyi olduğunu söyleyerek bir özet ile bu kriterin altını doldurabiliriz.
Her ne kadar Sony WH-1000XM4 kadar olağan üstü bir performans sergilemese de, Anker Soundcore Q30 sizi dış dünyadan izole edebilir ve özellikle ses açıldığında, müziğiniz ile aranızda hiçbir engel olmadan sizi hayallere daldırtabilir.
Sadece, mucizeler beklemeyin.
Q30, premium sınıf bir akıllı kulaklık kategorisinde yer alıyor. Model hayatınızı kolaşlaştıracak bazı özellikler sunuyor.
Öncelikle bu özelliklerin çoğunu komuta edebileceğiniz bir merkez mevcut. Bu, Soundcore mobil uygulaması.
Soundcore mobil uygulamasını açtığınızda, ana ekranda kulaklığın pil seviyesini görüyor ve ANC modu ile Şeffaflık modu arasında geçiş yapabiliyorsunuz.
ANC modunun, kendi içinde 3 farklı versiyonu var. Bunlar; "Toplu Taşıma, İç Mekan ve Dış Mekan". Bu modlar aslında ANC performansının bahsedilen senaryolarda en çok salınım yapan frekanslara daha iyi odaklanmasını sağlayan birer araç. Kestirmeden gidip en yoğun ANC modunu isteyenler direkt toplu taşımayı seçebilir.
Bunu bir widget olarak da telefonunuza ekleyebiliyorsunuz. Biz IOS sistemde denedik. Bu size kolayca seçim yapma imkanı sunuyor.
EQ bölümünde, bir çok önceden ayarlanmış preset var. Bu ayarlardan birini seçebilir, yada kendinize en uygun ayarı yaparak Q30'un karakterine müdahale edebilirsiniz.
Uygulama için son olarak, bir de uyku modu diye bir şey var. Burada, çevresel doğa seslerinin bir karşımını oluşturarak daha rahat ve huzurlu bir şekilde uykuya dalmanıza yardımcı olunuyor. Güzel düşünülmüş bir özellik.
Bunlar dışında, model ANC açıkken 40, kapalı iken Q10 benzeri 60 saat batarya ömrüyle adete şov yapıyor. Yine USB-C üzerinden 5 dakika şarj ile 4 saatlik batarya dolumu yapabiliyorsunuz.
Belki bir iki eksik, Q30'un suya ve toza karşı dayanıklı bir gövdeye sahip olmayaşına ek olarak, yakınlık sensörü eşliğinde otomatik başlatma - durdurma özelliğine sahip olmaması olurdu ama sanıyoruz ki bu, modelin fiyat etiketine bağlı olarak tolare edilebilir.
Q30, süper ki, kardeşi Q10 gibi üzücü bir mikrofon performansına sahip değil.
Açıkçası, bu mikrofonlar fiyatına kıyasla gayet iyi bir çözünürlük ve şeffaflık seviyesine sahipler.
Model üzerindeki mikrofonları kullanarak her türlü toplantı ve karşılıklı iletişim aktivitenizi başarı ile sonuçlandırabilir, karşı tarafı oldukça memnun edebilirsiniz.
Modeli arka planda çeşitli gürültüler olduğu senaryolarda da test ettik ve mikrofonlar üzerindeki ANC de bir Bose 700 kadar iyi olmasa da, başarılı sonuçlar ortaya koyabiliyor.
Q30'un bağlantı kalitesi fiyatına oranla belki ilk çıktığı zamana göre iyi fakat günümüz için ortalama bir performansa sahip denilebilir.
Bluetooth 5.0 altyapısında herhangi özel bir codec ile aktarım sağlamayan model, en azından multi point desteğini beraberinde getiriyor. Yani Q30 ile aynı anda birden fazla cihaza bağlı kalabiliyoruz. Bu özellikle ofis ortamında hem telefonuna, hem de bilgisayarına bağlı kalmak zorunda olan arkadaşlarımız için çok yararlı oluyor. Tabii, bu sadece bir senaryo.
Codecler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için, sizler için kaleme aldığımız bilgilendirici makaleye buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.
Günümüzde en yüksek bluetooth versiyonu bluetooth 5.2 olarak isimlendiriliyor. Bluetooth sürümleri arasında ki farklara da, yine buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.
Gelelim ses performansına.
Bu konuya iki açıdan bakıyoruz; kulaklığın ses karakteri, ve teknik performansı olmak üzere...
Kulaklığın toner karakterinden, renginden bahsederken aslında kulaklığın ham frekans cevabından ve bizim bu cevabı akustik etmenler dahilinde nasıl algıladığımızdan bahsediyoruz.
Teknik performansa verilebilecek örnekler ise; sahne derinliği, genişliği, yüksekliği, resimleme, enstrüman ayrımı, berraklık, çözünürlük, mikro detayları ne kadar açığa çıkarabildiği, yani kulaklığın detay başarımı, dinamik aralığı yüksek bir kulaklık mı yoksa değil mi gibi parametreler olabilir.
Q30 çok sıcak yapıda bir kulaklık; oldukça aksanlı, derin ve şiddetli bir bass tepkisine ve rahatsız etmeyen üst frekanslara sahip fakat bu rahatsız etmeyen üst frekanslar hava frekanslarından ödün verilmişçesine fazla ferah bir sahne oluşumuna katkı sağlamayan cinsten oluşuyor, yani çok açık, çok ferah bir deneyim yaşatmıyor size bu kulaklık. Daha klostrofobik bir deneyim yaşatıyor diyebiliriz.
Erkek vokaller kulaklığın bas tepkisine bayağı bir karışıyor. Bu, iyi bir şey değil. Kulaklığın bas cevabı çok yayvan, yavaş ve doğru değil.
Üst midler dahil olmak üzere o bölgeye kadar ki frekans aralığının çok büyük bir kısmına olumsuz anlamda etki edebilecek kadar mid bas olarak adlandırabileceğimiz bir bas tepkisine sahip. Kadın vokaller bu durumdan erkek vokaller kadar kadar kötü etkilenmiyor fakat yine de olduklarından daha fazla gövdeli üretiliyorlar ve yeteri kadar gerçekçi gelmiyor bu kulağa.
Bu 40 milimetre çapındaki dinamik sürücünün orta frekans aralığındaki transient cevabı çok daha tatmin edici fakat bu muhteşem uygulamadaki ekolayzır ayarları ile biraz oynamanızı tavsiye ediyoruz.
Yeteri kadar iyi bir katmanlama görebilmek için şahin yüzüne bakmak gerekiyor bu kulaklığa ki aksi bir beklentimiz de yoktu.
Ferah ve büyük bir alana sahip olmayan sahne genişliğinin çok da ortalama bir yüksekliği ve derinliği var.
Kablo ile dinleyince daha iyi oluyor mu peki? Olabilecek her açıdan bir miktar daha iyi olur, evet fakat yine de efsanevi bir ses deneyimi yaşayın diye bakmamalısınız bu kulaklıklara. Bu ürünlerin amacı farklı kritik dinleme yapmak değil. Apple Airpods MAX gibi üstün bir ses performansı başarımı beklemeyiniz fakat Sony WH-1000XM4 seviyesi, bakıldığında Q30'dan daha yükseklerde gezinmiyor.
Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.
Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.