Dinlediğiniz kayıt, insan kulağı şeklinde dizayn edilen profesyonel bir mikrofon ile kayda alınmıştır. Paylaştığımız her kaydı aynı cihaz ve playlist ile kaydediyor, böylelikle sizlere iki cihaz arasındaki ses karakteri farkını duyabilme imkanı sağlıyoruz. Kulaklıklarınızı takmayı unutmayın!
Anker Innovations, aslında bir çok teknolojik kategoride boy gösteren, öncelikle powerbankler ve şarj kabloları gibi güç aksesuarları ile popülerlik kazanmış büyük ve güvenilir Çin menşeili bir firma.
Şirket, birden fazla markası altında telefon şarj cihazları, güç bankaları, kulakiçi kulaklıklar, kulaklıklar, hoparlörler, veri sistemleri, şarj kabloları, el fenerleri, ekran koruyucular ve daha fazlasını;
Powerbank'ler, şarj kabloları, duvar adaptörleri, çoklu uzatma kabloları, USB hub'ları ve el fenerlerini çoğunlukla Anker adı altında üretirken,
Soundcore, Bluetooth kulaklıklar, kulaklıklar, hoparlörler ve ses teknolojileri tasarlıyor.
Ek olarak Eufy, akıllı ev aletleri ve güvenlik cihazları, Nebula ise taşınabilir video projektörleri ile biliniyor.
Q10, uzun adıyla anker soundcore life q10, ülkemizde ve dünyada 2019'dan beri çok satanlar listesinde. Bu kulaklık müzik severler arasında çok popüler JBL "T" serisi bluetooth kulaklıklar kadar tanınmış durumda.
Soundcore'un fiyat / performans çerçevesinde çeşitli kriterlerde resmen şov yapan modelleri, pazara göktaşı gibi indi.
Soundcore'un fiyat / performans çerçevesinde çeşitli kriterlerde resmen şov yapan modelleri, pazara göktaşı gibi indi.
Hadi Q10'a yakından bakalım!
Q10, fiyatına kıyasla özenle dizayn edilmiş, ince detayları düşünülerek tasarlanmış bir kulaklık.
Modeli biz ilk çıktığı zamanlarda, 199 Türk Lirasına düştüğünü bile gördük. Biliyoruz, ülkemiz şartlarında fiyat konuşmak zamana bağlı olarak yanlış bir şey ama bunu bir referans olarak belirtmek, Q10'un rakiplerine karşı duruşunu ifade etmemizi kolaylaştıracaktır.
Q10 2019'da bizlere tanıtıldığında, Türkiye de yalnızca kırmızı aksanlı siyah modelin satışı yapılıyordu.
Bir oyuncu kulaklığında görmeye alışkın olduğumuz çizgileri ile ürün agresif bir enerji yayıyor diyebilirdik.
Artık daha çok beğendiğimiz, gri aksanlı siyah renk ve krem rengi aksanlı mavi renk olmak üzere iki farklı seçeneğimiz daha var. Bizim elimizde incelemek için bulundurduğumuz model, gri - siyah renkte.
Sunum
Q10, sade ve amacına uygun olarak tasarlanmış, gösterişsiz bir kutu içerisinden minimal aksesuarlar eşliğinde çıkıyor.
Kutunun İçinden Çıkanlar:
Katlanabilir bir mekanizmaya sahip canavarımızın tüm girişleri ve kontrol düğmeleri sağ kabin altında yer alıyor.
Burada bir oyuk içerisinde USB-C portu ile birlikte yan yana sıralanmış 3.5mm analog giriş, yukarı doğru ise sırasıyla, yüzey üzerinde bir led gösterge, güç tuşu, ses alçaltma - yükseltme ve "Bass Up" tuşları konumlandırılmış.
Böylesine uygun fiyatlı bir modelin ilk çıktığı yıllarda henüz süper yaygın olmayan USB-C portunu görmek, o zaman bizi çok sevindirmişti.
Diğer tuşların sıradanlığı yanında, tabii farklılığıyla öne çıkan "Bass Up", Soundcore'un alt frekansları arttırmak üzere sunduğu bir teknoloji. Ses kalitesi kısmında daha iyi değineceğimiz üzere, Q10 özellikle bu mod açıkken, adeta bir çekiç gibi vurucu baslar üretiyor.
Q10, iç iskeleti metal alaşımlar ile desteklenen, dış tarafı tamamıyla plastik bir kulaklık.
Burada kullanılan plastik malzemenin hissiyatı kesinlikle pek premium sınıf modellerde gördüklerimiz ile eşleşmese de, kendi fiyatından daha yukarıda konumlanan bir çok üründen daha dayanıklı ve sert yapıda üretilmiş bu kulaklık.
Tuşların basım hissiyatı ortalama kalite de hissettirirken, öte yandan yastıkların süper yumuşak dokusu ve kaliteli kaplama sentetik deri materyali, ürünün malzeme yapısından genel olarak şikayetçi olmamamızın en büyük sebeplerinden. Zira, bu fiyat bandında çoğu kulaklığın yastıkları süper rahatsız edici ve ciltle uyumsuz oluyor.
Q10 konfor açısından artıları ve eksileri olan bir kulaklık.
Burada fiyatına oranla çok iyi bulduğumuz yastıklar, süper yumuşak iç süngerleri, pürüzsüz dış yüzeyleri ve genel olarak premium hissettiren yapıları ile büyük puan toplamayı başarıyorlar. Bu yastıklar kulağı adeta yutuyor hissiyatı yaratıyorlar.
Hafif gövdesi ile kafa üstünde uzun süre kullanım puanına bir katkı sağlanacakken, zıt yönde etki gösterecek yanal sıkma kuvveti ve kafa bandı yastıklama sisteminin kabin yastıkları kadar yumuşak olmayışı bu artıyı aslında sönümlüyor.
Suni deri yastıklar özellikle sıcak ve nemli iklimlerde ciddi terleme sorunlarına yol açabiliyor. Tabii, moleküler düzeyde hava almayan yapıları ile tanınan bu ve benzeri materyaller Q10 gibi yüzlerce kulaklığın paylaştığı bir ortak sorun.
İzolasyon kriteri, 2 alt başlık altında değerlendirilebilir. Pasif İzolasyon ve Aktif İzolasyon.
Pasif izolasyon, aslında kulaklığın kulaklarınız üzerinde ne kadar iyi, boşluk kalmadan oturduğu, yastıkların kalınlığı, malzemesi ve bunun gibi bir çok parametre eşliğinde sonuçlanır.
Aktif gürültü engelleme ise elektronik bir özelliktir. Bu inovatif özelliği daha detaylıca açtığımız ve sizler için kaleme aldığımız yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Anker Soundcore Life Q10 da, ANC özelliği bulunmuyor. Bluetooth kulaklığımızın pasif izolasyon başarımı ise oldukça iyi. Kişisel ergonomiye bağlı olmakla birlikte, bizim kulak etrafımızda herhangi bir boşluk kalmadı. Belki dalga boylarından dolayı en alt frekansları yok etmekte zorlanacak olsa da (şiddetli motor sesleri vb.), müziğiniz başladığında, çevreniz ile bağlantınızın epey kesileceğini belirtebiliriz.
Q10, çok doğal olarak, bir akıllı kulaklık sınıfında değil.
Bu kulaklık maalesef abileri Soundcore Life Q30 ve Q35 gibi, "Soundcore" uygulamasını desteklemiyor, böylelikle EQ ayarı ve kişiselleştirilmiş otomatize ayarlar gibi özelleştirmelerden mahrum kalıyor. Zaten içerisinde gerekli işlem gücü ve elektronikleri de barındırmıyor.
Katlanabilir yapısı, danayıklı ve konforlu gövdesi, tamamen pasif kullanım desteği ile pil bitse dahi kullanım özelliği, USB-C desteği ve dahasıyla, Q10 yine de maliyetine oranla sunabileceği her şeyi sunuyor.
En son ama en iyisi ise, Q10'un tam 60 saat süren batarya ömrü. Bu, 2022 yılında bile hala süper bir değer. 2019'da, bizi çok çok heyecanlandıran bir süreydi.
5 dakika şarj ile 5 saat kullanım, aynı şekilde hala en iyi hızlı şarj performanslarından biri.
Hazır bu kadar coşmuşken, belki bir isteğimiz daha, hava şartlarına karşı dayanıklı bir gövde olurdu.
Q10, mikrofon kalitesi açısından açıkçası pek tatmin edici bir performans sergilemiyor.
Ankerin burada Q10 modeli için uygun gördüğü mikrofon sistemi, benzer fiyat aralığı bluetooth kulaklık dünyası ortalamasının bir miktar aşağısında bir çözünürlük başarımı sergileyerek, çamurlu ve perdeli bir sunum ortaya koyuyor.
Evet, toplantılarınızda ya da karşılıklı herhangi bir iletişiminizde, karşı taraf sizi anlayacak ve eğer bir kulaklıkla sizi dinlemiyorsa, muhtelemelen rahatsız olmayacaktır. Yine de, burada bir premium buetooth kulaklık mikrofon performansı beklemeyin.
Q10'un bağlantı kalitesi fiyatına oranla belki ilk çıktığı zamana göre iyi fakat günümüz için ortalama bir performansa sahip denilebilir.
Bluetooth 5.0 altyapısında herhangi özel bir codec ile aktarım sağlamayan model, multi point desteğini de beraberinde getirmiyor. Yani Q10 ile aynı anda birden fazla cihaza bağlı kalamıyoruz.
Codecler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için, sizler için kaleme aldığımız bilgilendirici makaleye buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.
Günümüzde en yüksek bluetooth versiyonu bluetooth 5.2 olarak isimlendiriliyor. Bluetooth sürümleri arasında ki farklara da, yine buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.
40 mm çapında, Hi-Res sertifikalı bir dinamik sürücü mü? Bu kulaklık bir odyofil kulaklığı gibi ses kalitesine sahip olmalı...
Tabii ki hayır! Hi-Res sertifikasını yetkili kurumdan temin edebilmek sandığınız kadar zor bir iş değil arkadaşlar. Bunun hakkında yakın zamanda bir makale yazsak iyi olacak gibi duruyor.
Bu makalenin detaylarında da değineceğimiz üzere, Q10'un sürücüleri 16 Hz- 40 kHz aralığında üretim yapabilme kapabilitesine sahip.
Bu, ilk bakışta aman tanrım diyeceğimiz bir şeye benzese de, özellikle oldukça sıradan teknik bir performansa sahip basit dinamik sürücüler ile donatılmış bir bluetooth kulaklık söz konusu olduğunda, hele ki SBC codeği ile kullanacağınızı göz önüne aldığımızda, zaten faydaları ancak sistemin her parçası, kaynak dahil uyumlu olduğu sürece minimal ölçüde ortaya çıkan bu spektrumdan hiç te faydalanmayacağınızı belirtmekte, fayda var :).
Yerinde ve ufak bir eleştirinin ardından, Q10'un fiyatına kıyasla hiç te azımsanmayacak ölçüde bir çözünürlük ürettiğini ve bunu gerçekten eğlenceli olduğu kadar affedici bir tonal renk eşliğinde sunduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.
Özellikle "Bass Up" modu devreye alındığında neredeyse kulaklarınıza yumruk atacak şiddette bas frekansları üretmeye başlayan model bu açıdan oynaması çok keyifli bir oyuncak gibi. Bu modun açıkçası zaten abartılı efektlerle süslenmiş film sahneleri ve savaş oyunları gibi senaryolarda kesinlikle öne çıkabilecek bir yanı var. Öte yandan, uzun vadede yorucu olduğu gerçeği de çok geçmeden yüzleştiğiniz bir durum.
Midlerin genel olarak sahnenin geri planında, çekingen davranışlar sergileyerek salındığı abartılı V karakterli modelimizin üst frekansları da bekleneceği üzere parlak ve önde. Gerek kabin alanının büyük alanını kaplayan kalın yastıkların içeride ki sibilansı biraz emen karakteri ile, gerekse ince ayarı iyi yapılmış karakteri ile Q10 açıkçası genel kullanıcının ses kalitesi söz konusu olduğunda şikayet etmek için samanlıkta iğne arayacağı bir kulaklık.
Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.
Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.