Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Bluetooth Codec'leri AptX ve LDAC Arasındaki Farklar Nedir?

Müziğinizin her zamankinden daha iyi bir kalitede çalmasını istiyor musunuz? En iyi codec'e sahip kulak üstü, kulak içi kulaklıkları veya hoparlörleri seçmekle başlayabilirsiniz. Son on yılda, özellikle kulaklık girişinden (ne yazık ki) vazgeçtiğimizden beri, Bluetooth kulaklıklar oldukça popüler hale geldi. Bluetooth kulaklıkları kullanmak için bir ses teknolojisi uzmanı olmanıza gerek yok, ancak hangi kulaklıkları satın alacağınızı bilmek için içlerindeki teknoloji hakkında bilgi sahibi olmak faydalı olabilir.

Şirketlerin Bluetooth kulaklıklarını çalıştırmak için kullandığı en yaygın iki Bluetooth codec'i aptX ve LDAC hakkında bilgi edinelim ve hangisinin daha iyi olduğunu karşılaştıralım: aptX mi yoksa LDAC mı?

Bluetooth Codec'i Nedir?

Bluetooth codec'i, sesi kaynaktan (telefonunuz veya laptopunuz) kulaklığınıza aktaran bir yazılım programıdır. Bu veriyi sıkıştırarak dosya boyutunu azaltır ve kulaklığınızın anlayabileceği bir formatta kodlar. Aynı codec'i kullanarak, kulaklığınız bu kodlanmış veriyi çözerek müziğinizi dinleyebilmenizi sağlar.

Basitçe söylemek gerekirse, bir codec hem telefonunuzun hem de kulaklığınızın anladığı ve birbiriyle iletişim kurmak için kullandığı bir dildir. Bu yüzden, müziğinizi duyabilmek için, kulaklığınızın (Bluetooth alıcısı) telefonunuzun (Bluetooth vericisi) desteklediği aynı ses codec'ini desteklemesi gerekiyor.

Bluetooth Ses Teknolojisi 101: Ses Teknolojilerinde Bilinmesi Gerekenler

 

AptX ve LDAC'yi karşılaştırmadan önce, bazı gerekli terimleri anlamak önemlidir.

Örnekleme hızı: Bir saniyede orijinal ses dosyasından alınan örneklerin (veri parçalarının) sayısıdır. kHz veya Hz ile temsil edilir. Örnekleme hızı ne kadar yüksekse, sesin yeniden üretilmesi o kadar doğru olur. Daha yüksek bir örnekleme hızı genellikle daha iyi ses kalitesi anlamına gelir.

Bit derinliği: Tek bir örneği temsil eden dijital bitlerin (1'ler ve 0'lar) sayısıdır. Bit derinliği, dosya boyutunu belirler ve "bit" ile gösterilir. Bit derinliği ne kadar yüksekse, dosya boyutu o kadar büyüktür.

Bit hızı: Kaynaktan alıcıya bir saniyede aktarılan bitlerin sayısıdır. Kbps veya Mbps ile gösterilir. Daha yüksek bir bit hızı, daha iyi ses kalitesi, ancak aynı zamanda daha büyük bir dosya boyutu anlamına gelir. Bit derinliği ve örnekleme hızı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.bu kavramlar hakkında daha detaylı bilgi almak için; Dijital Sesin Temelleri: Bit Hızı, Örnekleme Hızı ve Bit Derinliği Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz

aptX Bluetooth Codec'i Nedir?

aptX, Qualcomm tarafından kablosuz aktarım için geliştirilen Bluetooth codec'leri ailesinin bir kısaltmasıdır. En eski sürümü olan aptX, 1980'de geliştirilmiş olup, çoğu Android cihazda hala kullanılmaktadır. Ancak, iOS cihazlar aptX codec'lerini kullanmaz.

Uzun bir süre, kablosuz ses, kablolu sesle kıyaslandığında kötü kalitesi nedeniyle ses endüstrisinde kötü bir üne sahipti. Ancak Qualcomm, kablosuz cihazlar için yüksek kaliteli ses sağlamak amacıyla aptX'i geliştirdiğinde bu durum değişmeye başladı. Bu avantajdan yararlanarak Sennheiser, 2009 yılında tüketici sınıfı kulaklıklarda aptX'in girişini işaret eden ilk aptX etkin Bluetooth kulaklığını piyasaya sürdü.

O zamandan beri, Qualcomm, ses endüstrisindeki çeşitli sorun noktalarını ele almak için aptX'in daha fazla sürümünü piyasaya sürdü. 2023 itibarıyla, yedi aptX codec'i bulunmaktadır: aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX Low Latency, Enhanced aptX, aptX Lossless ve aptX Live.

LDAC Bluetooth Codec'i Nedir?

LDAC, Sony tarafından geliştirildi ve 2015 yılında piyasaya sürüldü. Sony, LDAC codec'inde kayıplı ve kayıpsız teknolojiyi bir araya getirir. LDAC, adaptif bit hızı ile birlikte Bluetooth üzerinden yüksek çözünürlüklü ses sağlamak için geliştirildi. Bu nedenle, LDAC'ın aptX gibi birçok çeşidi yoktur, bu da iki codec arasındaki bariz farkı ortaya çıkarır.

Sinyal gücüne bağlı olarak, LDAC üç bit hızı arasında geçiş yapabilir: 330 kbps, 660 kbps ve 990 kbps. Yüksek çözünürlüklü ses sunma kapasitesi göz önüne alındığında, Japonya Ses Derneği (JAS) onu "Hi-Res Audio Wireless" sertifikası ile onayladı. aptX'e benzer şekilde, LDAC da iOS cihazlar için kullanılamaz ve Oreo 8.0 veya üstü sürümlerinde çalışan Android cihazlarda mevcuttur.

aptX ile LDAC Arasındaki Karşılaştırma: Hangisi Daha İyi?

Bu bölümde, daha iyi anlaşılması için, sadece LDAC ile rekabet edebilecek aptX varyantlarına odaklanıyoruz.

 

Codec Bitrate Maksimum Örnekleme Hızı Maksimum Bit Derinliği Gecikme
aptX 384kbps 48kHz 16-bit 50-150 ms
aptX HD 566kbps 48kHz 24-bit ~150 ms
aptX Adaptive 279kbps–420kbps 48kHz 24-bit 80 ms
LDAC 330 kbps/660 kbps/990 kbps 96kHz 24-bit ~200 ms

 

Hemen göze çarpan bir şey, LDAC'ın adaptif bit hızının üst sınırında, yani 990 kbps'de en iyi ses kalitesini üretmesidir. Ancak, LDAC, sinyal dalgalanması olduğunda üç bit hızı arasında geçiş yaparken kararsız ses kalitesinden muzdarip olabilir.

LDAC'ın en düşük bit hızına, yani 330 kbps'ye geçtiğinde, orijinal aptX codec'inden (384 kbps bit hızı) daha kötü performans gösterir. Ancak, 567 kbps bit hızına sahip aptX HD, LDAC'ın orta seviye 660 kbps bit hızı ile karşılaştırıldığında geride kalır.

Ek olarak, aptX Adaptive, LDAC'a kıyasla daha güvenilir bir ses kalitesi sunar. İlki, 279 kbps–420 kbps aralığında serbestçe bit hızını ayarlar. İkincisi, yalnızca üç önceden belirlenmiş bit hızı arasında geçiş yapabilir bu da aptX Adaptive'ı, sesinizde keskin zıplamaları önlemek için daha iyi bir seçim haline getirir, üstelik daha düşük gecikme süresine de sahiptir.

 

Bluetooth Codec'ini Nasıl Seçmeliyim?

Belirli bir Bluetooth codec'i seçerken dikkate almanız gereken birkaç husus bulunmaktadır:

Günlük Dinleme: Müzik dinlemek için, telefondan uzakta bile yüksek ses kalitesini koruyan bir codec'e ihtiyacınız var. Bu amaçla aptX ve aptX Adaptive mükemmel seçeneklerdir. Ancak, mümkün olan en iyi sesi istiyorsanız, LDAC açık bir kazanan.

Oyun Oynama: PUBG gibi mobil oyunlar için, düşük gecikme süresi ve stabil ses kalitesi sunan codec'ler tercih edilmelidir. Bu durumda, aptX ve aptX Adaptive uygun seçeneklerdir.

Video İzleme: Oyun oynamaya benzer şekilde, video ve Bluetooth kulaklığınızın veya hoparlörlerinizin sesinin senkronize olmasını sağlamak için düşük gecikme süresine sahip bir codec gerekir. Bu amaçla, aptX Adaptive diğerlerinden daha uygun.

Arama Yapma: Çağrı yaparken iyi ses kalitesine ihtiyacınız var, bu yüzden LDAC ve aptX Adaptive daha iyi seçeneklerdir. aptX Adaptive, çağrı sırasında net sesi korumak için özellikle eklenmiş bir özellik olan aptX Voice'a sahiptir.

Ancak, belirli bir codec seçmek isteseniz bile, bazen bunu yapamayabilirsiniz. Örneğin, Android'de Bluetooth codec'leri arasında kolayca geçiş yapabilirken, iOS'ta bu süreç bu kadar kolay değildir. Benzer şekilde, Bluetooth kulaklıklarınız farklı seçenekleri desteklese bile, Windows veya macOS'ta varsayılan Bluetooth codec'ini değiştirmek çok zordur. aptX ve LDAC: Sizin İçin Uygun Olan Bluetooth Codec'ini Seçin Bluetooth teknolojisi hala nispeten yeni (genel anlamda!) ve kablolu teknolojiyle eşit seviyede kalmak için uzun bir yolu var. Bu nedenle, bu codec'ler arasındaki farklar çok minimal ve gerçek zamanlı olarak eğitimsiz kulaklar tarafından neredeyse fark edilemez.

Ancak, Bluetooth kulaklıklar satın almadan önce iki şeyi göz önünde bulundurmalısınız: kullanımınız ve kulaklıklarınızın telefonunuzun codec'i ile uyumluluğu. Bu iki konuda emin olduktan sonra, bir kulaklık seçmek çok daha kolay hale gelir.

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.