Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Frekans Tepkisi Nedir? Ne İfade Eder?

Frekans tepkisi, kulaklık sürücülerinin en düşük tonlardan en yükseklere kadar sesi yeniden üleme yeteneğinin bulunduğu bass, orta ve tiz aralığını ifade eder. Birçok ses tutkunu, en düz ses imzasına sahip kulaklıkların olup olmadığını sorar. Burada sordukları ya da İfade ettikleri şey, seslerin tüm frekans aralığı boyunca eşit bir şekilde dağıldığı dengeli bir ses demektir.

İnsan Kulağı Hangi Frekansları Duyar?

Ortalama bir insan kulağı, 20 Hertz ile 20,000 Hertz arasındaki frekanları duyabilir. Temel kulaklıkların çoğu genellikle 20Hz-20kHz frekans tepkisi ile gelir, ancak daha düşük frekanslara sahip kulaklıkların 5 Hertz kadar düşük olduğunu görmüşsünüzdür. Aynı şekilde 35,000 Hertz'e kadar daha yüksek frekansta kulaklıklar da bulunmaktadır. Belki de böyle bir aralığı nasıl duyabilir bir insan diye düşünebilirsiniz! Son derece düşük ve yüksek frekanslar duyulmayabilir, ancak hissedilebilirler ve sonunda ses deneyimini artırırlar. Bu size ses sahnesi ve genişliği olarak geri dönecektir.

Müzik Türlerine Göre Frekans Tepkileri Nelerdir?

Frekans ne kadar düşükse, bas ve vurmalı sesler o kadar fazla olurken, frekans ne kadar yüksekse, daha tiz ve keskin sesleri duyarsınız. Yeni kulaklık seçimine yaklaşımınız, müzik türü seçimine bağlı olmalıdır. Bollywood, EDM, pop, reggae, techno ve dance hall gibi türler için düşük frekanlar tercih edilir. Daha yüksek frekanlar, klasik rock metal şarkılarının her vuruşunu deneyimlemenizi sağlar. Mozart, Bach veya diğer klasik müzik sanatçılarının keyfini çıkaran birisi, müziğin renklendirilmeden bırakılmasını takdir edecektir.

 

Geniş Frekans Tepkisine Sahip Kulaklık Nedir?

Geniş bir frekans tepkisine sahip bir kulaklık, harika bir sesi otomatik olarak sağlamaz, ancak müzik detaylarını doğru bir şekilde ortaya çıkarabilir. Bir şarkı genellikle müzik parafernaliyi doldurmak için sayısız enstrüman kullanılarak bestelenir. Örneğin, bir AR Rahman parçası, sub-bası doldurmak için bir tabla içerebilirken, diğer yandan S. P. Balasubramanyam'ın bir Raag söylemesi alt orta frekanları ortaya çıkarabilir. Lata Mangeshkar'ın melodik sesi, üst orta frekanları parlatırken, bir klarnet tizleri aydınlatabilir. Ayrıca, doğru müzik dinleme düzeniyle, size tüyler ürpertebilecek şeyleri duyarsınız. Bu sesler ses spektrumu boyunca yayılmıştır ve kulaklığınızın frekans tepkisine izin veriyorsa ve doğru kulaklıklara sahipseniz sadece duyabilirsiniz.

Bir kulaklığın frekans tepkisini ölçmek pek kolay bir görev değildir. Bu görev, her bir frekansta sesi kaydetmek için hassas bir mikrofonun kulaklıkların hemen önündeki konuma yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Ardından, kulaklığın her sese nasıl tepki verdiğini ölçebilir ve bunu bir grafik üzerine yerleştirebilirsiniz.

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.