Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Empedans Nedir ve Neden Önemlidir?

Empedans konusu rock and roll gibi. Her şeyi anlamak karmaşıktır, ancak anlamak için her şeyi anlamanıza gerek yoktur. İşte bu yüzden mümkün olduğunca basit tutmaya çalışacağız. Kulaklıklar ve diğer ses ekipmanları aslında elektronik cihazlardır. Bu nedenle, elektriğe uygulanan yasalara tabidirler. Empedans, kulaklıklarınızın nasıl çalıştığında önemli rol oynayan bir enerji miktarı olarak düşünülebilir. Hiç endişelenmeyin, bu fazla teknik bir bilim dersi olmayacak. Karmaşık jargon ve formüllerden bahsetmeyeceğiz. Amaç, Empedans'ın ne olduğunu ve konuyu anlamak için temelleri ele alırken nasıl önemli olduğunu anlamaktır.

Elektrik bir kulaklıktan geçmeye çalıştığında, bazı dirençlerle karşılaşır. Bu doğal bir fenomendir. Bunu bir arabanın hareket etmeye çalışması gibi düşünebiliriz. Arabanın motorunun ileri gitmek için yeterli enerji üretmesi gerekecektir. Arabanın neden hareket etmek için enerjiye ihtiyaç duyduğunu düşünebilirsiniz; Yolun eğimi, aracın ağırlığı ve diğer faktörler gibi birçok neden... bu nedenerin hepsi ileri gitmeye çalışırken bir direnç oluşturur. Mantıklı olarak, arabanın motoru, bu ileri gitme direncini dikkate alarak yeterli güç üretmelidir. Şu ana kadar mantıklı mı?


Empedans Nedir?

Tüm kulaklıkların içinden geçen ses sinyaline karşı bir dirençleri vardır. Bunun birçok nedeni olabilir. Kullanılan sürücünün boyutu ve türü, içindeki bileşen türü ve direnç sunabilecek herhangi bir şey bir neden olarak sayılabilir. Ses sinyali sağlayan kaynak (bir akıllı telefon veya DAP veya amplifikatör) aynı şekilde ses sinyalini sunabilmek için dirençlerini aşmalıdır, değil mi? Evet, doğru. İlk kelimeyi alın. Şimdi, bir akımın veya ses sinyalinin (ki bu elektrik formundadır) kulaklıktan ses çalabilmesi için karşılaşması gereken nedenlerin veya dirençlerin tümünü düşünürseniz, bu empedans'tır. Beğendiğiniz bir kulaklıkta "empedansı" özellik sayfasında göreceksiniz. Bu, bir kaynağın (yine, akıllı telefon veya DAP) kulaklığı keyifle kullanabilmeniz için aşması gereken enerji miktarıdır. Temel olarak, her kulaklığın çalışması için bir amplifikasyona ihtiyacı vardır. Bir amplifikatör, bir arabanın motoru gibidir. Kulaklığın İmpedansına eşleşebilecek güç veya ses sinyali veya elektrik üretir. Evet, kablosuz Bluetooth kulaklıklar, kablosuz kulak içi kulaklıklar ve gerçek kablosuz kulaklıklar dahi bu nedenle dahili amplifikatörlere sahiptirler. Bu cihazları şarj ettiğinizde, içlerindeki amplifikatörü yeniden şarj ediyorsunuz demektir. İnanılmaz, değil mi? Bir gerçek kablosuz kulak içi kulaklık gibi küçük bir şeyde bile, favori şarkılarınızı çalmak için gerekli olan enerjiyi sağlayan küçük bir amplifikatör bulunur!

Çoğu kulaklık genellikle 8-600 ohm arasında bir empedansa sahiptir. Günümüzde, 32 ohm, bir empedans derecelendirmesi için standarttır. Etrafınızda gördüğünüz çoğu kulaklık, bir akıllı telefon veya DAP içindeki dahili amplifikatörler tarafından çalıştırılabilir. Genellikle bu kulaklıklar düşük empedansa sahiptir. Ancak, ses kalitesinin daha iyi olması için talep arttıkça, empedans önemli ölçüde artar. Tüm bu faktörler, bizi empedans eşleme olarak bilinen önemli bir şeye ulaştırır. Kulaklık amplifikatörü ararken dikkate almanız gereken en önemli teknolojik faktör, Empedans Eşlemedir. Empedans eşleme, kulaklıkların işlevselliğinin ayrılmaz bir parçasıdır.


Kulaklık satın alırken aşağıdaki gibi şüpheleriniz olmuş olabilir;

Kulaklığımı akıllı telefonumla kullanabilir miyim? Kulaklığım için bir amplifikatör gerekli mi? Çünkü, yukarıda tartışıldığı gibi, bir kulaklığın doğru miktarda enerjiye ihtiyacı vardır. Çoğu kulak üstü ve kulak içi kulaklık kolayca bir DAP veya akıllı telefon tarafından çalıştırılabilir. Yani kaynak cihazın sağladığı çıkış gücü, kulaklığın empedansıyla 'eşleşiyor'. Eşit olması gerekmez. Genellikle kaynak cihazın gücü, kulaklığın impedansının en az %50 daha fazlası olmalıdır (bu baş odası olarak bilinir). Amaç nedir? Yeterince güçlendiğinde, bir kulaklık yeteneklerinin en iyisini sergilemek için yeterli enerjiye sahiptir. Ekstra güç, bas ağırlıklı parçalar veya orkestral müzik gibi talepkar müzikle başa çıkmaya yardımcı olmak için faydalıdır. Bazı kulaklık DAC'ları ayrıca bir miktar amplifikasyon sunar. Bu, bir kulaklığın mükemmel bir şekilde performans göstermesine yardımcı olur.



Yüksek Empedansa Sahip Kulaklıklar Nasıl Kullanılmalı?

İyi soru. Bunun nedenini, Beyerdynamic DT 770 Pro gibi bir örnekle açıklayalım, bu kulaklığın üç farklı versiyonu vardır - 32 ohm, 80 ohm ve 250 ohm. Muhtemelen 32 ohm versiyonunu çoğu akıllı telefon, DAP ve dizüstü bilgisayarlarla çalıştırabilirsiniz. Ancak, aynı şeyi 80 ohm ila 250 ohm versiyonlarıyla denerseniz, sesin çıkmadığını veya neredeyse hiç çıkmadığını göreceksiniz. Neden mi? Çünkü bu cihazlardaki amplifikatörler kulaklığı çalıştırmak için yeterince enerjiye sahip değil. Teknik olarak, empedanslar uyuşmuyor diyebilirsiniz. Diğer taraftan, Chord Mojo veya benzeri bir kulaklık amfisine takarsanız ve performansı kontrol ederseniz, sonucun çok farklı olduğunu göreceksiniz.

Akıllı telefonunuz veya DAP'ınızın sağlayabileceğinden daha yüksek bir empedansa sahip olduğu bir kulaklık satın alırken, kulaklığınız için en iyi amplifikatörün hangisi olduğunu araştırmaya çalışın. "Eşleşme" kelimesinin kullanılma nedeni, kulaklığın yeterli güç aldığından ve hatta biraz daha aldığından emin olmanız gerektiğidir. Çok fazla güç kulaklıklarınıza zarar verebilir, diğer yandan yetersiz güçlendirilmişse, beklediğiniz gibi ses çalmazlar. Buna ek olarak, bazı kulaklıkların özel bir amplifikasyona ihtiyacı olabilir, çünkü empedans kulaklığın içsel bir özelliğidir.
Örnek olarak, STAX kulaklıklar yalnızca STAX amplifikatörleri tarafından çalıştırılabilir. Empedansları eşleşir ve sağlanan güç benzersizdir.
Empedans bir kulaklığın doğasında bulunan bir kalite olduğundan, bazı kulak içi kulaklıklar (çoğunlukla kaliteli ve profesyonel olanlar) de amplifikasyon gerektirir. 

 

Daha Fazla Empedans = Daha İyi Performans mı?

Yukarıda konuştuğumuz her şeyle, dış bir amplifikasyon ünitesine ihtiyaç duyan kulaklıkların daha iyi ses çıkardığına ikna olmuş olabilirsiniz. Ancak bu doğru değildir. Yüksek empedanslı kulaklıklar aynı zamanda özellikle DJ kulaklıkları senaryolarında başka bir amaç da hizmet eder. Pioneer CDJ 2000 gibi DJ tezgahlarıyla çalışırken, çıkış empedansı yüksektir. DJ'ler canlı izlemelerine yardımcı olmak için kulaklık takmak zorundadır. 32 ohm kulaklıklar bu senaryoda kullanılırsa kolayca zarar görebilir. Bu nedenle, yüksek impedanslı bir kulaklık, sağlanan gücü idare edebilmek ve aynı zamanda etkileyici ses performansı sunabilmek için daha uygun olacaktır.

Umarız şimdi empedansın ve empedans eşlemenin performanstaki önemini anlatabilmişizdir. Seçtiğiniz kulaklık ne olursa olsun ve hangi amaçla olursa olsun, tek ihtiyacınız olan, kulaklığın empedansıyla başa çıkabilen doğru miktarda amplifikasyona sahip olduğunuzdan emin olmaktır.

Keyifli dinlemeler.

 

Dijital sesin temeli bit hızı örnekleme hızı ve bit derinliği nedir

Dijital Sesin Temelleri: Bit Hızı, Örnekleme Hızı ve Bit Derinliği Nedir?

Bit hızı, örnekleme hızı ve bit derinliği hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayın

Detay

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.