Son yıllarda kablosuz bluetooth kulaklıklar, piyasadaki en popüler teknoloji cihazları arasında yerlerini aldılar. Her gün dünya çapında milyonlarca kişi tarafından kullanılan kulaklık modelleri bize kusursuz müzik dinleme, telefona bile dokunmadan telefon görüşme yapma imkânı ve daha pek çok fazlasını sunuyorlar. Günlük yaşamda sürekli bizimle olan bu kulaklıkların uzun yıllar bizimle kalması ve kullanım ömürlerinin uzun olması için, herhangi bir ekstra kişi ya da kurum olmaksızın bizim tarafımızdan kulaklık bakımlarının yapılması gerekiyor. Özellikle kulaklıkların uzun ömürlü pillere sahip olabilmesi, bluetooth kulaklık pillerinin bakımları ve doğru şarj etme yöntemlerinden geçiyor. Bu yazımızda herkes için rutin haline gelmiş olan kulakların gece şarj edilmesinin doğru olup olmadığını ve yapmanız gerekenleri açıklayacağız.
Günümüzde bile bilgisayarınız, cep telefonunuz veya kulaklığınız için, mutlaka bir arkadaşınız tarafından şöyle bir uyarı almışsınızdır. “Şarjı tam bitmeden şarja takma, zararlı!” Peki gerçekten kulaklıklığın şarjı tam bitmeden tekrar şarja takarsam ne olur mu diyorsunuz. Bu sorunun cevabı çok açık, herhangi bir sorun olmaz. Bu yalnızca eski zamanlar için evet zararlıdır diyebileceğimiz bir konu. Ancak günümüz teknolojinde bu tarz bir konunun geçerliliği bulunmuyor.
Mobil teknolojinin eski günlerinde kulaklık ve diğer teknolojik aletlerin pilleri daha ilkel kapasiteye sahipti. Özellikle nikel-kadmiyum (nicd) pillerin kullanıldığı cihazlarda, pilin tam boşalmadan tekrardan şarj edilmesi, “Hafıza Etkisi”, “Tembel Pil Etkisi” olarak isimlendirilen bir etkiye yol açtı. Hafıza Etkisi, zamanla pilin tam şarja direnmeye başlayacağı anlamına gelir. Yani pil, sürekli 0’an 100’e tam dolum yapmazsa, zamanla tam kapasitesinin ne kadar olduğunu unutur ve kendini tam kapasite doldurmadığı halde, doldurmuş gibi gösterir. Bu, elbette, nikel-kadmiyum (nicd) pillerin kullanıldığı erken Bluetooth kulaklık teknolojisinde de büyük bir sorundu. Kulaklık pilleri ve bataryalarındaki hafıza etkisi, kulaklıklar ve cep telefonu pilleriyle ve şarjlarıyla ilgili birçok efsanenin arkasındaki birincil suçludur. Pek çok kişi, ekipmanında modern Lityum İyon Pil teknolojisi olmasına rağmen, halen şarj etmek için pilinin tam bitmesini bekliyor.
Modern teknolojiye sahip yeni kulaklık modellerinde Lityum-iyon piller bulunduğu için Hafıza Etkisi yoktur. Bu cihazınızın pilini dilediğiniz zaman şarja takabileceğiniz anlamına gelir. Peki cihazımızın pili Lityum İyon ise gece şarja takıp bataryamızı zarar vermeden, gece boyunca pili şarjda tutabilir miyiz? Birçok eski şarj kablosunun "damlama şarjı" olarak bilinen bir özelliği vardır. Bluetooth kulaklığınız ya da diğer şarjlı cihazlarızın şarjı gece %100 olarak dolmuş olsa ve siz gece uyurken onu kullanmıyor olsanız bile, kulaklık ya da teknolojik cihazınız pil harcamaya devam eder. Bu durumda şarja takılı olması dolayısıyla da şarj olmaya devam eder. Buna “Damlama Şarjı” denilir. Yani cihazın o andaki tükettiği enerji miktarı cihaza anında geri iletilir ve bu işlem gece boyunca devam eder.
Peki sürekli kulaklık ve telefonu şarj da bırakmak zararlı mı? Aslında bakıldığında her pilin ömrü boyunca şarj olabileceği belli bir sayı var, piller de bu sayılara ulaştığında ömürlerini doldurmuş olurlar. İşte kulaklık ve telefonu tüm gece şarjda bırakmak, onun damlama şarjı ile tekrar tekrar şarj olması anlamına gelir ve bu da pilinizin ömrünü azaltır. Dolayısıyla bir kulaklık ve telefon bataryasını yani pilini sürekli olarak şarj etmek, bir dizi soruna yol açabilir. Bu sorunlar şunları içerebilir:
· Azaltılmış kullanım ömrü
· Aşırı ısınma
· Uzun vadeli hasar.
Liytum İyon pillerde bile pili, şarj etmek için gereken yüksek voltajlara sürekli maruz bırakmak, pilde strese neden olmaktadır. Bu nedenle, basitçe söylemek gerekirse, kulaklığınızı gece boyunca sürekli olarak şarj etmek, pillerin kendisinde onarılamaz hasarlara neden olabilir. Peki günümüz teknolojisinde bu halen böyle mi? Aslında modern teknoloji, bu damlama şarj sorununu büyük ölçüde azaltmak için uzun bir yol kat etmiş görünüyor.
Çoğu modern şarj kablosu mekanizması, eskisinden daha fazla güvenlik korumasına sahiptir. Artık birçok şarj kablosu, pilin sıcaklığını, şarj kapasitesini ve voltajın kendisini ölçebilen kesme mekanizmaları içermektedir. Günümüz modern şarj cihazlarının büyük çoğunluğu, pil tam kapasiteye ulaştığında kendini kapatmaktadır. Cihaz, belirli bir fabrika ön ayarının altına düşene kadar kulaklığı şarj etmeyi tamamen durdurur. Örneğin, kulaklıklar, pilin atıl deşarjı %100'den %10'un altına düştüğünde yeniden doldurmaya izin veren bir mekanizmaya sahiptir.
Dolayısıyla, bu bağlamda, modern şarj kablolarının daha “akıllı” olması nedeniyle modern lityum iyon pilleri gerçekten aşırı şarj etmek çok zordur. Ancak bununla birlikte şunu da unutmamak gerekir ki, burda anlattıklarımızın hepsi, kulaklığınızı orijinal üreticinin şarj cihazı ile şarj ettiğinizde geçerlidir. Yan sanayi olarak adlandırılan şarj cihaz veya kabloları için yukarıda bahsettiğimiz tüm kötü senaryolar gerçekleşebilmektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, Lityum-iyon piller herhangi bir Hafıza Etkisine sahip olmayabilir, ancak yinede zamanla hasar görmeye devam ederler. Lityum iyon pillerin yaklaşık 400 şarj kadar kullanım ömrü vardır.
Pili boştan tam kapasiteye kadar doldurmak bir tam şarj sayılır. Kulaklığınızı %50 oranında iken şarja takmak ise yalnızca şarjın yarısının kullanılmış olarak sayılacaktır. Lityum iyon pilin ömrünü uzatmak için en iyi ipucu, gerektiğinde pilleri küçük hamlelerle şarj etmektir. Genel olarak pillerinizin %20'nin altında düşmesine asla izin vermemeli ve %90'ın üzerinde şarj etmemelisiniz. Bu, pilin şarj olurken biraz nefes alma alanı olmasını sağlayacak ve pilin ömrünü büyük ölçüde uzatmaya yardımcı olacaktır.
Sonuç olarak toparlamak gerekirse, hem günümüz teknolojisinin desteği hem de bizim iyi bakmamız ile kulaklık pillerimiz bizi uzun yıllar sorunsuz olarak tam kapasite çalışmaya devam edebilirler. Eğer uzun batarya ömrü sizin için çok önemliyse ve ben kulaklıklarımın uzun şarj ömrüne sahip olmasını istiyorum diyorsanız, uzun pil ömürlü kulaklık modellerine yönelmelisiniz. Uzun pil ömürlü kulaklık seçiminizin ardından yukarıda sizin için sıraladığımız doğru şarj etme yöntemleri kullandığınız takdirde uzun yıllar kulaklığınızın performansında azalma olmayacaktır.
Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.
Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.